Isnin, 16 Februari 2009

Menghadapi Cabaran..

Ari nih 16hb Februari 2009..hmm..ari nih aku pening2 sgt..tp dlm mase yg same aku ok..mksdnye pale aku skg tgh pening..tp ati aku ok..pening gile babeng nk uruskan pertukaran antare negeri..baru aku tau ia bknnye mudah..bknnye main serah tugas lps tu blah..x semudah itu my pren..byk perkare ko kene urus..

Bermule isu motor wave aku tu..pening wohh..mmg kat sini everything kene wat sendiri..xtaula aku kalu skolah lain..tp mmg kt tmpt aku sume kene wat sendiri..dari satu segi ade baiknye..tp mmg letih skitla...n byk duit ko abis sbb nk urus bende2 tu..esok aku nk kene pg kk..itupn x sure pg ke x...tp tiket dah beli..sbb plan aku sume dah totally messed up..frust nih bai..dan aku rase keadaan skolah aku yg xde mesin faks tu telah sbbkan aku cripple skit sebyk..skit2 tepon jabatan..mintak faks..last2 skali faks kat pejabat je..dgr katenye ade..tp ntah mane ntah..wallahualam..

Terus terang aku ckp..i'm not a gud planner..sbb boleh kate setiap bende yg aku plan kebyknnye akan messed up..dr dulu lg..mgkn slpnye..aku pndg yg aku nih terlalu plan and nak sume bende dlm dunia nih sume ikut care aku..rupenye xleh cmtu bai..kite kene bertindak ikut keadaan..mmg kite yg kawal hidup kite..tp smpi satu tahap kite lupe yg sape sbnrnye yg kawal hidup kite ni..kite ke Tuhan?kdg2 tu kite lupe bertindak seolah2 xde Tuhan..sume ikut kepale kite jer..planning bg aku x salah..tp kalu keadaan x mengizinkan..tukarla ke plan lain..jgn berdegil lg nk tegakkan benang yg basah..mgkn inila yg cube Tuhan tunjuk kat aku..dan lg satu plan biar ikut turutan..sedangkn kite mengambil wuduk tu rukun yg last skali tu tertib..inikan plak hidup kite..kite kene wat keje satu-persatu..ikut tertib..lps A..B..lps B..C..bkn melompat lps A..C..lps C..G..mane leh cmtu..

In every aspek of ur life..sbnrnye sume Tuhan sudah tentukan..cume skrg nih samade kite perasan atau x..itu je yg jd mslhnye..kdg2 tu aku ddk termenung sorg diri..aku imbas balik ape yg dh aku lalu kat cni..ade yg manis..ade yg pahit..ade yg melukakan ati..ade duka..dan mcm2 lg..dn kdg2 tu aku tertanye nape aku dtg cni mule2 dlu..tp bile aku cite masalah aku pd ayah aku..die ckp..ade pengalaman yg awak akan dapat disini yg awak xkan dpt sekirenye awk disane (KL la tu..)..as time goes by..btul ape yg ayah aku ckp..mgkn pahit pade mulenye..tp aku yakin dihjgnye nnt pasti manis dan ia akan jd satu lembaran sejarah dalam hidup ko..yg ramai x akan berpeluang utk merasainye..apetah lg kwn2 aku yg ade di semenanjung..dimane kami2 anak semenanjung di sabah ni berpeluang mengenali penduduk2 tempatan disini dari segi ragamnye..percakapannye.. masakannye..adat dan budayanye..dan mcm2 lg..tp pengalaman2 aku kat sini bkn senang..mane nk dapat sagunye kalau x dipecah ruyungnye..kenela penat lelah dlu..bru dapat..

Tp nk aku concludekan disini secare overall nye aku boleh ckp pengajaran yg aku dpt sini ialah kite kene berfikiran positif..bahase arab nye usnuzon..biarla yg x baik tu Tuhan je yg tau..byk bende2 disini yg mengajak aku ke arah bende2 yg x elok..time nihla bg aku plg crucial skali..iaitu kite kene blk pd basic kite..pegangan kite..mmg perkare2 tu wat ko kdg2 tu marah,tertekan dll..tp pk2 blk..mesti ade sbbnye..kdg2 tu kalu bkn sbb secare langsungnye..dr x langsungnye ye x?yg pntg biarla kite berpikiran waras, berbaik sangka dan bersabar..ape pn yg penting hidup ini mesti diteruskan..:)

Sang Rajuna Tapa
16 Februari 2009

1 ulasan:

Khairil Ikhwan berkata...

hidup pasti perlu bergaya dengan kke bijaksanaan